Претражи овај блог

субота, 28. август 2010.

Zašto nema mleka?

        Toma Vićentijejević iz Vodica kod Smederevske Palanke je stočar čije su krave osvajale brojne medalje na izložbama. Uz to radi u Matičnoj službi Smederevske Palanke, tako da u svakom momentu ima podatak koliko se smanjio broj grla u opštini.

       “Pre pet godina imali smo 4.000 krava, pre tri 3.000, danas imamo 2.500 krava”, kaže on.
Krave su u Srbiji masovno slane na klanje zbog toga što je država ukinula premije za stočare koji imaju manje od pet grla i subvencije za poljoprivredne penzionere i one koji nisu PIO osiguranici.
Uz to, mlekare su u protekle dve godine konstantno držale niske otkupne cene zbog kojih su proizvođači stvarali gubitke.
        Toma Vićentijević sumnja da će broj grla rasti. On kaže da je puno ženske teladi otišlo na klanje, kao i da u Srbiji ima dosta staračkih domaćinstava, te nedostaje i radne snage.

Količine mleka u prodavnicama će porasti sa hladnim vremenom u oktobru, ali dugoročno – našim stočarima će biti potrebne godine da se oporave.
        Za to vreme, sveže mleko možete kupiti samo u ranim jutarnjim časovima, dok ono dugotrajno, čija je cena duplo viša možete kupiti u svako doba dana. Dakle, u pitanju je još jedna igra čiji je cilj povećanje cene mleka.
      
        Ko od vas hoće da se kladi da će mleka biti u izobilju čim mu se podigne cena za 10 dinara po litru?

Нема коментара:

Постави коментар