Претражи овај блог

петак, 20. август 2010.

Kolk'o košta jezero? U Srbiji košta skoro džabe...

Sedmočlana grupa, koja se sumnjiči da je malverzacijama ukrala 200 hektara zemljišta, kupila je Vlaškodolsko jezero, branu, sistem za navodnjavanje i voćnjak koji se prostire na 24 hektara za samo 16 miliona dinara ili oko 160.000 evra! Inače, ovo jezero koje je pre 50 godina izgradila zemljoradnička zadruga „Azanja" iz Smederevske Palanke vredi nekoliko stotina miliona dinara!


Kriminalistička policija uhapsila je prekjuče u Beogradu, Smederevu i Subotici sedam osoba zbog sumnje da su otuđili 200 hektara zemljišta vrednog više od milion evra! Oni se sumnjiče da su nezakonito kupovali i prodavali zemljište, koje je u društvenoj svojini, dato na korišćenje zadrugama „Ratari", „Azanja" i „Selevac"! Kako saznajemo, vlasnik preduzeća „Ekolend" Vladan Redžić i direktor Zemljoradničke zadruge „Azanja" Radosav Jelić sumnjiče se da su sklopili štetan dogovor o prodaji jezera i zemljišta.

- Radosav Jelić, direktor zadruge „Azanja", navodno je dobio 10.000 evra, jer je pristao da 2006. godine sklopi dogovor sa vlasnikom „Ekolenda" Vladanom Redžićem o prodaji akumulacionog jezera sa branom, voćnjaka na 24 hektara, kao i sistema za navodnjavanje - kaže izvor blizak istrazi.

Naš sagovornik dodaje da je prividno morala da se ispoštuje procedura, pa se Redžićev advokat pojavio na licitaciji.

- On je izlicitirao 16 miliona dinara i kupio zemlju i jezero! Interesantno je da se na tom listu nalazi i deo u kom se navodi da se, osim kupljenog, prodaje i zemljište koje nije navedeno na licitacionom listu i to za samo 50 evra po aru! Tako je rezervisano zemljište koje je kasnije kupovano, i to po bagatelnim cenama - kaže naš izvor.

- Ovo je neviđena pljačka! Pa, to jezero i čitav sistem za navodnjavanje građeni su godinama! Zadruga je uložila veliki novac, podizala kredite. Pokušali su za male pare da dođu do čitavog bogatstva - kažu ogorčeni meštani.

Prema krivičnoj prijavi, ova grupa se sumnjiči da je od 2006. do 2009. na osnovu falsifikovane dokumentacije i bez saglasnosti Agencije za privatizaciju oštetila budžet za više od milion evra. Osumnjičeni su falsifikovali dokumentaciju sa sednica skupština zadrugara, a potom su vršili upis svojih prijatelja kao novih članova i na taj način omogućavali izglasavanje odluka o prodaji zemlje koju su prebacili u društveno vlasništvo. A odmah zatim su bez znanja Agencije zavodili zemljište kao privatnu svojinu.

Copyright: PressOnline

Нема коментара:

Постави коментар