Претражи овај блог

четвртак, 19. август 2010.

Ukrali 200 Hektara

SMEDEREVSKA policija, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP Srbije i Višim tužilaštvom u Smederevu, uhapsila je sedmoro ljudi, među kojima i direktore više zemljoradničkih zadruga s područja Smederevske Palanke, zbog sumnje da su nezakonito otuđili oko 200 hekatara obradivog zemljišta u društvenoj svojini i time oštetili državni budžet za oko milion evra.




Uhapšeni su Vladan Redžić (35) iz Lunjevca vlasnik preduzeća DOO "Ekolend" i v.d. direktora zemljoradničke zadruge "Ratari" kod Smederevske Palanke, advokat iz Smedereva Radisav Stanojević (51), Radosav Jelić (56) čelnik ZZ "Azanja", Milorad Nenadović (64) direktor ZZ "Selevac", kao i Tomislav Starčević (53) bivši direktor ZZ "Ratari".

Lisice na ruke stavljene su i pravniku Službe za katastar nepokretnosti opštine Smederevska Palanka Milošu Paunoviću (52) i Dejanu Dinčiću (40) iz Udovica vlasniku DOO "Voćar promet Dinčić".

Krivična prijava se odnosi i na pet članova skupštine zadrugara "Ratari" iz Ratara Gorana Maričića (28), Nenada Petkovića (29), Željka Lazića (45), Slobodana Redžića (32) i Vladimira Bajčića (39) iz Smederevske Palanke, kao i bivšeg zamenika direktora zadrugara "Ratari" Milana Aleksića (39) iz Mladenovca.

Oni su osumnjičeni za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava. Najavljeno je i podnošenje krivične protiv još osam osoba, koje se dovode u vezu sa ovom grupom.

Ova grupa je, navodno, od 2006. do 2009. godine učestvovala u nezakonitoj prodaji poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i suprotno Zakonu o zadrugama koji zabranjuje otuđenje društvenog poljoprivrednog zemljišta.

Eksperiment kako da se prevari država počeo je sa ZZ "Ratari".

- Vlasnik "Ekolenda" je članovima skupštine ZZ "Ratari" ponudio novac da napuste zadrugu, a onda na njihova mesta formalno postavio svoje prijatelje. Kasnije je sebe postavio za direktora zadruge. Sa te funkcije potpisao je ugovor o kupoprodaji zemlje ali u ime svoje firme "Ekolend". Ugovor je kao prodavac potpisao njegov zamenik u zadruzi koga je, inače, Redžić i postavio. Tako je kupljeno 112 hektara za 16 miliona dinara, a zemlju je Redžić platio kompenzacijom, i to voćnom kašom kojoj je istekao rok trajanja - kaže izvor "Novosti" blizak istrazi.

Po sličnom receptu, protivzakonita kupovina usledila je sa ZZ "Selevac" i ZZ "Azanja".

Budžet Srbije ovim zloupotrebama oštećen je za oko milion evra. I pored hapšenja, istraga o malverzacijama u privatizaciji se nastavlja.


KUPIO JEZERO

DIREKTOR ZZ "Azanja" Radosav Jelić, prema podacima koje ima policija, tokom 2006. godine navodno je od vlasnika "Ekolenda" Vladana Redžića dobio 10.000 evra. Ovaj novac je bio predujam za dogovor o kupoprodaji akumulacione brane i jezera u selu Vlaški do trafostanice, sistema za navodnjavanje i 24 hektara voćnjaka.Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i direktor JP "Elektroprivreda Srbije" pogon Smederevska Palanka Novica Marinković (61) iz Smederevske Palanke i bivši direktor tog pogona i njegov sugrađanin Goran Savić (43).


BRAT GAZDA ''FRUVITE'' UHAPŠENI

Vlasnik "Ekolenda" Vladan Redžić je brat vlasnika kompanije "Fruvita" Gorana Redžića (na fotografiji). "Fruvita" je dokazani proizvođač sokova, koja se na srpskom tržištu pojavila 2003. godine sokovima "Helo". Dobitnik je brojnih nagrada za kvalitet svojih proizvoda.

Kako saznaju "Novosti", na osnovu lažnih zapisnika sa sednica skupština akcionara, u Agenciji za privredne registre upisivali su svoje prijatelje kao nove članove zadruge. To im je omogućilo izglasavanje odluka o prodaji 186 hektara poljoprivrednog zemljišta i voćnjaka u ataru Smederevske Palanke. U Službi za katastar Smederevske Palanke hektari su kasnije knjiženi kao vlasništvo firme za proizvodnju voća i povrća "Ekolend" iz Lunjevca vlasnika Vladana Redžića.

(Copyright: Vecernje Novosti)

Нема коментара:

Постави коментар