Претражи овај блог

среда, 18. август 2010.

Odmor među hajducima

U SELU Glibovac otvoren je jedinstven etnokompleks posvećen Stanoju Glavašu, znamenitom junaku koji je u istoriji ostao upamćen i poštovan i po tome što se titule vožda Prvog srpskog ustanka odrekao u korist svog pobratima i kuma Karađorđa.


Kompleks je lociran pored izvora Buline vode, gde je Stanoje Glavaš imao prestižnu kolibu kakva je dolikovala njemu kao vrlo imućnom čoveku. Tu je često dolazio da se nadiše čistog vazduha ili da donese važne odluke.

Zavičajno udruženje koje neguje sećanje na slavnog pretka, kupilo je autentičnu drvenu brvnaru staru više od 150 godina i prenelo je u netaknutu šumadijsku prirodu. „Glavaševa koliba“ brzo je postala mesto gde mnogi dolaze na izlet ili da putujući od Smederevske Palanke prema Mladenovcu i Beogradu - malo predahnu.


Obnovljen je i stari izvor, gde se zbio događaj za koji mnogi tvrde da je bio od presudnog značaja za srpsku istoriju, a nikada nije presušio. Veruje se da je to zbog toga što je Stanoje Glavaš baš ovde odlučio da započne borbu za slobodu srpskog naroda. Meštani tvrde da je voda začarana i večna. Ima je u izobilju, bistra je i pitka. Ljudi navrate da se njom okrepe i da se odmore u velikoj hladovini.

Boravak na ovom istorijskom mestu se ne plaća, sve je uvek pristupačno za putnike namernike i druge posetioce. Po dogovoru se na letnjoj pozornici može prirediti pozorišni program, u kome Stanoja Glavaša igra poznati palanački glumac Miša Bajkić. Zavičajno udruženje prikazuje rukotvorine glibovačkih žena.

Za Buline vode postoji putokaz, a sa druge strane puta je etnorestoran „Glavaševa koliba“. Tu se može probati raznovrsna domaća hrana, a specijalitet kuće je hajdučki ćevap koji košta 400 dinara.





BULIN IZVOR


VOJVODA Stanoje Glavaš imao je u cenjenoj familiji Dabići verenicu, lepu Milevu. Mula-aga je 1873, sakupljajući harač, zanoćio u kući Dabića i obeščastio Milevu. Stanoje je odlučio da osveti i verenicu i oca Dimitrija koga su Turci ubili. Ujutru je, iz zasede, ubio Mula-agu, starog Asana i šest zaptija. Kada je za to u Palanci čula Mula-agina bula, odmah je dotrčala. Presvisla je od bola i pala pored age. Da bi izbegao tursku poteru, Glavaš se sa drugovima odmetnuo u hajduke. Kasnije je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i do kraja je ostao veran Karađorđu. Izvor je zbog ovih događaja nazvan Buline vode.


(Copyright@vecernje novosti)

Нема коментара:

Постави коментар