Претражи овај блог

понедељак, 9. август 2010.

(Zlo)upotreba subvencionisanih kredita u Fabrici šinskih vozila Goša

Kockanje sa državnim novcima

Jedan od uslova za dobijanje subvencionisanih kredita bio je da se zadrži postojeći broj zaposlenih, međutim, prema završnom računu Fabrike šinskih vozila Goša, objavljenom na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre, ta fabrika je kraj 2008. godine dočekala sa 930 zaposlenih, a u toku prošle godine otpušteno je 175 radnika Sve je urađeno po zakonu - tvrdi Goran Daničić, zamenik generalnog direktora Goša FŠV - ŽOS Trnava

Da bi očuvala radna mesta i smanjila socijalne tenzije, Vlada Srbije izdvojila je značajna sredstva za subvencionisanje kredita namenjenih privredi. Uslov je bio da u periodu dok ih koriste, preduzeća ne otpuštaju radnike. Reč je o kreditima za likvidnost ili obrtna sredstva, za koje su preduzeća aplicirala preko poslovnih banaka, ali je deo kamate za te pozajmice pokriven sredstvima iz budžeta.

Tako da su privrednici, preciznije oni koji su uspeli da se domognu tih sredstava, posle više godina zaduživanja pod nepovoljnim uslovima, konačno došla do jeftinijeg novca. Za preduzeća, poput onih koja se bave remontnim poslovima na železnici, za koja je procenjeno da bi trebalo da očuvaju kadrovsku ravnotežu u periodu kada je bilo jasno da neće biti dovoljno posla, u prošloj godini bila su odobrena i sredstva dovoljna za isplatu šestomesečnih zarada zaposlenih.

I sve bi bilo u redu da neki od „privilegovanih“ korisnika jeftinog državnog novca, nisu zloupotrebili tu poziciju ne ponašajući se u skladu sa uredbama Vlade Srbije. Osim primera zloupotreba prilikom odobravanja kredita iz Fonda za razvoj, zbog čega je brzopotezno izvršena smena u rukovodećem timu te institucije, spekuliše se da i u drugim sistemima dodele subvencija, državna kontrola nije bila dovoljno efikasna. Primera radi, Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, koju je na aukciji kupio slovački ŽOS, i pre izbijanja svetske krize bila je redovni korisnik državnih fondova. Tako je, recimo, 2007, preko Fonda za razvoj, dobila nešto više od 91 miliona dinara sa rokom otplate od pet godina za izmirenje obaveza prema PIO i zdravstvenom fondu, a u 2008. dugoročnu pozajmicu od 80 miliona dinara za obrtna sredstva. Ta dobra praksa nastavaljena je i u prošloj godini, kada je ovoj fabrici, preko Banke Inteza i Folksbanke, odobreno oko četiri miliona evra subvencionisanih kredita. Takođe, u toku 2009. godine Goša je, koristeći poziciju remontne firme koja obavlja poslove za železnicu, obezbedila budžetska sredstva za zarade zaposlenih (u ovoj godini su preko Fonda za razvoj obezbeđene dve povoljne kratkoročne pozajmice od oko 1,2 miliona evra). Jedan od uslova za dobijanje subvencionisanih kredita bio da se zadrži postojeći broj zaposlenih. Međutim, prema završnom računu Fabrike šinskih vozila Goša, objavljenom na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre, ta fabrika je kraj 2008. godine dočekala sa 930 zaposlenih, a u toku prošle godine otpušteno je 175 radnika.

Goran Daničić, zamenik generalnog direktora Goša FŠV - ŽOS Trnava, izjavio je za Danas da je sve urađeno po zakonu i da su otpuštenim radnicima isplaćene otpremnine.

- Smanjenje broja radnika u prošloj u odnosu na prethodnu godinu posledica je otpuštanja onih koji su bili zaposleni na određeno vreme. I to je u skladu sa zakonom. Drugu grupu čine radnici koji su dobrovoljno napustili firmu, a broj onih za koje nismo dobili saglasnost sindikata uklapa se u procenat koji dozvoljava zakon - kaže Daničić i dodaje da je reč o režijskom osoblju i da su samo u dva slučaja pokrenute tužbe pred Osnovnim sudom u Smederevskoj Palanci.

U Ministartsvu ekonomije Danasu je ranije potvrđeno da je uredbama o dodeli subvencionisanih kredita precizirano da firme koje koriste ta sredstva ne smeju da otpuštaju zaposlene.

Subvencionisane kredite ovih dana očekuju i građevinari koji će se uključiti u projekat izgradnje jeftinih stanova, a za investitore koji otvaraju nova radna mesta obezbeđena su sredstva od 2.000 do 10.000 evra za svakog novoprimljenog radnika. U ovom trenutku još ne mogu da se izračunaju efekti svih mera koje su preduzete za pomoć privredi, ali je činjenica da je pad industrijske proizvodnje zaustavljen. Da li je zaustavljeno i otpuštanje radnika?

Odeljenje za odstrel

Prema saznanjima Danasa, upravo u vreme kada je počela povlačenje kredita, odnosno u junu 2009. godine, Goša - Fabrika šinskih vozila usvojila je novu sistematizaciju radnih mesta, kojom je formirano posebno odelenje „za podršku i projekte“ u koje su razmešteni radnici koji međusobno u poslu nemaju nikakvih dodirnih tačaka. U tom odeljenju našli su se bravari, vozači, jedan referent u službi investicija, dva arhivara, električar... Radnici raspoređeni u to odeljenje odmah su posumnjali da je reč o „spisku nepodobnih“, a samo nekoliko meseci kasnije njihove strepnje su se pokazale opravdanim jer je veštački napravljena tvorevina ukinuta a zaposleni dobili otkaze. Neki od njih prihvatili su otpremnine, ali je nekoliko bivših radnika pravdu potražilo na sudu.

(Autor: Mirjana N. Stevanović, Preuzeto iz dnevnog lista "Danas")

Нема коментара:

Постави коментар