Претражи овај блог

уторак, 17. август 2010.

LETNJA ŠKOLA “SVETI SAVA” U KUSATKU

Polaznici Letnje škole srpskog jezika i kulture “Sveti Sava” za decu iz dijaspore, u selu Kusadak, nadomak Smederevske Palanke, u okviru dvonedeljnog programa škole, posetili su Beograd i Ministarstvo za dijasporu. Poželevši im dobrodošlicu, državni sekretar Miodrag Jakšić je istakao da taj resor, od osnivanja 2004. godine, sarađuje sa ovom školom, koja uz učenje srpskog jezika kod najmlađih pripadnika dijaspore razvija svet o svom poreklu i srpskom identitetu.


“Verujem da ste već upoznali i zavoleli Srbiju, državu koja čini sve da razdaljina između zemalja u kojima živite i matice bude što kraća”, rekao je državni sekretar Miodrag Jakćić polaznicima Letnje škole “Sveti Sava” koja je posle Azanje, ove godine nastavu organizovala u obližnjem selu Kusadak. Jakšić je naglasio da ta škola, na stručan i edukativan, ali i zabavan način, već sedam godina okuplja srpsku decu sa svih kontinenata. Rad škole podržala su, pored ministarstava za dijasporu i prosvetu i SPC, a nedavno su školu posetili zvaničnici srpske dijaspore, predsednik nedavno formirane Skupštine dijaspore i Srba u regionu doktor Slavoljub Gvozdenović iz Rumunije, potpredsednica Skupštine Violeta Brahus iz Švajcarske i Mića Aleksić iz Francuske.


O tome, kako se deca koja su ove godine u Kusadak stigla iz Albanije, Rumunije, Italije, Austrije i Crne Gore osećaju u Srbiji i kakvi su im utisci o radu škole rečito je opisala direktorka škole Radmila Kunčer. “Deca su zdrava i vesela, redovno posećuju sva predavanja, a zajedničke večeri provode u društvu naših književnika i učestvuju u poselima i uče da igraju narodna kola i pevaju srpske pesme”. Od brojnih aktivnosti u kojima učestvuju deca iz dijaspore Radmila Kunčer je izdvojila posao oko pripremanja Zbornika dečijih radova, koji već tradicionalno predstavlja krunu zajedničkog druženja. Kao veliki uspeh stručnog tima, sastavljenog od profesora osnovnih škola i studenata Učiteljskog fakulteta, koji su držali nastavu srpskog jezika Kunčer je izdvojila njihovo ovladavanje ćiriličnim pismom koje mnoga deca uz znanje maternjeg jezika nisu poznavala. Rad Letnje škole srpskog jezika “Sveti Sava” u Kusatku započeo je 31. jula, a završava se svečanom priredbom u subotu, 15. avgusta.

(Izvor - RTS)

Нема коментара:

Постави коментар